Gå till innehåll

Strömavbrott söndag 7 maj

Det blev en stökig söndag pga elavbrott, där prognosen för tid lagning/återställning justerades flera gånger. Till slut återkom elförsörjningen vid ca kl 1830.

Med hjälp av Bo Hammarberg i området har förklaring till elavbrottet klarats ut. Tack Bo!

Bo har meddelat styrelsen:

”Avbrottet idag berodde på att isolator sprack och gick sönder på en stolpe, nr 2 räknat från återvinningsstationen mot Hemmesta. Detta medförde att den spänningsförande linan kom i kontakt med stålregeln och med en bredvidliggande lina så att kortslutning uppstod. Detta medförde i sin tur att en brytare i fördelningsstationen i Saltarö automatiskt slog från.

Avbrottstiden blev 8½ tim. 

Det här nätet som matar Södra Kopparmora är gammalt och ruttet. Det ligger som en radialmatning från stolpen vid Saltarövägen bortom diket mot ängen och båtklubben. I den stolpen finns en inmatning från nätet i Norra Kopparmora. Detta gjorde att Norra Kopparmora kunde få tillbaka sin matning en stund efter kl 11 genom omkoppling så att Norra´s nät kunde matas från stationen vid Ploglandet.
Om man jämför näten i Norra Kopparmora och i Saltarö så är dom näten kraftigt upprustade sedan ett tiotal år tillbaka. Dom är till största delen helt kablifierade. Varför vårt nät inte har blivit upprustat har jag ingen förklaring om men en orsak kan vara att vårt nät är det som byggdes senast, i början på 70-talet. Åldern torde då vara 50 år!”

Bo har erbjudit sig att fortsätta driva på mot Vattenfall för en långsiktig lösning, vilket styrelsen har bejakat. Vi kommer att fortsätta hålla medlemmarna informerade.

1 reaktion på ”Strömavbrott söndag 7 maj

  1. Bo Hammarberg

    Strömavbrottet beror på avbrända och nedfallna linor på 20 kV-linjen som går parallellt med Saltarövägen. Nedfallet är mellan tre stolpar och mot återvinningsstationen. Det måste bytas isolatorer och linor. Matetrial hämtas i Jordbro och till det behövs maskin i form av traktorgående hävare och några linjemontörer. Jag skulle tippa att vi inte någon elkraft före kl 18.
    Bo Hammarberg
    Södra Kopparmoravägen 13

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *