Gå till innehåll

Nytt från Vattenfall

På Årsmötet den 11/3 beslutade Stämman om att låta Vattenfall upprätta en Trafostation i hörnet av Angöringsvägen/Klysvägen och en Trafostation på Smårisvägen. 
Ovanstående kommunicerade vi till Vattenfall den 12/3, vi har nu fått brev från kommunens bygglovsenhet där vi ska yttra oss om Vattenfalls bygglovsansökan. 

Det första vi kan notera är att Trafostationen på Klysvägen inte ska uppföras(!), vilket vi inte fått klarhet i varför den helt plötsligt inte är aktuell längre (det är den som förbättrar vår elleverans). 
Vad gäller Trafostationen på Smårisvägen så bad vi om ett förtydligande om vilka träd som Vattenfall vill fälla (de uppgav tidigare att 2-4 träd behövde fällas), och vi har nu fått svar om att det är 10 st (dvs i stort sett alla träd i dungen). Vi har också fått information om att Trafostationen som vattenfall vill uppföra är större än de mått som kommunicerats till styrelsen och som stämman godkände på årsmötet.

Vi känner att detta inte är vad vi kom överens om med Vattenfall och ej heller vad vi röstade om på Stämman, Styrelsen tar därför tacksamt emot synpunkter om ovanstående. Vi har tyvärr fått kort tid på oss att replikera och behöver få era synpunkter senast Söndag 5/4 och hänvisar dessa till styrelsen@sodrakopparmora.com

Bild på Vattenfalls karta över träd som ska fällas

TACK för allt engagemang i form av mail och kommentarer! vi har läst dem alla. Vi kommer ej ha möjlighet att svara på dem just nu utan med info kommer när vi har någon. Kontakt med vattenfall har tagits och vi återkommer med svar när vi har besked om vad nästa steg blir!

6 reaktioner på ”Nytt från Vattenfall

 1. Sabina

  Det är väl hur som helst en bättre placering än den vid klysvägen som vi i så fall slipper. Låt dem bygga där de tänkt och om vi låter lite nya tallar växa upp så är det en ny dunge där inom några år.

  Svara
 2. Hans Johansson

  Hej.
  Konstigt att dom backar på den nya stationen som förstärker och säkrar vårat elsystem ?
  Det borde vi få besked om varför.
  Kan det vara så att stationen vid smårisvägen har blivit större för att dom väljer att ” slå samman” de två stationerna ?
  Tycker att vi ska försöka jobba för att få ett säkrare anläggning.
  Det ända vi har att förhandla med är väl kanske att vi inte tillåter fällning av träd.

  Svara
 3. Philip Jalmelid

  Hej grannar!
  Jag tycker det är otroligt märkligt att diskutera en sak och komma överens för att sedan skicka en plan på något helt annat. Vattenfall agerar oprofessionellt och ger närmast ett intryck av att försöka luras genom att skicka en plan som skiljer sig från det som diskuterats och lämna en allt för tajt deadline. Det tål att ifrågasättas. Allt gott/ Philip Jalmelid

  Svara
 4. Stefan Hjortsten

  Hej.
  Jag han inte/glömde att meddela min synpunkter innan årsmötet.
  Jag undrade från början varför de skulle byggas två stycken. Jag tycker vi ska vara hårda mot vattenfall, de får bygga EN station som ska serva båda syftena. Vi väljer placering, förslagsvis i närheten av "dungen". Kravställ att om de fäller för många träd får de plantera någon typ av häck runt kraftkiosken för att i möjligaste mån dölja den från Angöringsvögen.
  Jag vet inte vilka ersättningsnivåer ni har talat om, brukar oftast vara en relativt låg schablonersättning, men det går att förhandla till viss mån. Antingen försöker man få upp ersättningen lite, samt säkerställer att det är en årligt återkommande ersättning. Eller så ser man till att få något annat i ersättning, t.ex. bättre belysning vid återvinningen?
  Man ska vara medveten om att Vattenfall har möjlighet att bygga en kraftkiosk även om vi hade sagt nej på stämman, men de hade behövt hävda ledningsrätt och haft en mer utdragen process som de helst slipper.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *